пʼятницю, 22 лютого 2013 р.

Ірина Фаріон про політичні принципи і українську мову

  21 лютого 2013 року народний депутат України від ВО "Свобода" Ірина Фаріон взяла участь у передачі "Гра в слова і не тільки" на телеканалі ТВі.

Місцеві громади не впевнені у безпечності видобування сланцевого газу

   У Львівській обласній раді відбулася прес-конференція за участі голів районних рад Львівщини, на території яких планується видобування сланцевого газу в межах так званої Олеської площі. Учасники прес-конференції висловили думку місцевих громад стосовно намірів влади та іноземних інвесторів видобувати сланцевий газ на їхніх територіях.
Як зазначив голова Жовківської районної ради Тадей Швай, питання видобування сланцевого газу обговорювалося на засіданні Асоціації місцевих рад Жовківщини, на яке запросили екологів і юристів. "На території Жовкви розташовано понад сто свердловин з артезіанською водою, яка подається для населення міста Львова та всього Жовківського районну, - розповів Тадей Швай. - На засіданні ми обговорювали, які можуть бути ризики внаслідок видобування сланцевого газу, а також про економічні вигоди для громади. У результаті члени асоціації, а це - голови всіх місцевих рад Жовківщини, вирішили не давати дозволу на видобування сланцевого газу на своїй території".
   Заступник голови Буської районної ради Богдан Гринишин розповів, що в Буську та в кількох інших райцентрах відбулися так звані семінари, які організувала компанія "Шеврон". "Коли ми зверталися до представників компанії з питанням, що буде з земельними наділами, які планують забирати для розробки родовищ, то нам не дали відповіді, сказали лише, що наше законодавство не пристосоване до того, щоб частину видобутої продукції віддавати громаді. За законом вона належатиме державі. Але в селян є паї, які вилучатимуть для так званих "суспільних потреб", і не відомо, що буде далі, чи людям компенсують цю втрату, чи нададуть інші землі? На даний момент є багато питань, на які чіткої відповіді не дає ніхто. Громада Буського району однозначно не дасть дозволу на видобуток сланцевого газу".
Голова Золочівської районної ради Володимир Недзельський зазначив, що абсолютно солідарний зі своїми колегами, які змалювали картину, яка хвилює громади. "Золочівський район ставить ті самі питання, що й інші райони Львівської області. Адже саме в Золочівському районі бере свій початок Карпатський хребет, так звані Вороняцькі гори. Саме в Золочівському районні є Європейський вододіл, а також в нас на території створений національний парк "Північне Поділля", який охоплює три райони, тому питання екології дуже важливе. Ми не знаємо, як видобуток сланцевого газу впливатиме на екологічну ситуацію на нашій території".
За словами голови Миколаївської районної ради Ольги Жили, сланцевий газ планують видобувати й на території Миколаївського району, де б’є джерело з цілющими водами в Раковці, де розташовано регіональний ландшафтний парк "Стільське Горбогір’я". Крім того, на цій території розташовано водозабори, які постачають водою місто Новий Розділ. Голова районної ради розповіла про гіркий досвід Роздільської "Сірки", від якої місцевій громаді залишилися самі проблеми, зокрема екологічні. ”Держава ухилилася від вирішення наших екологічних проблем, пов’язаних із "Сіркою", а чи не так само буде при видобутку сланцевого газу? – каже Ольга Жила. - Жителі Миколаївського району готові обговорювати це питання, але на сьогоднішній день ми не можемо сказати, що так, ми погоджуємося, щоб на нашій території розробляли сланцевий газ. Нам цього не потрібно, територія від цього вигоди не матиме".

Виїзна комісія Буської районної ради щодо закриття очного відділення Красненської лікарні


   На численні звернення жителів Буського району щодо недопущення закриття міжрайонного очного відділення Красненської лікарні депутати Буської районної ради 19 лютого провели виїзне засідання депутатської комісії. Після огляду приміщень очного відділення та розмови з пацієнтами було проведене спільне засідання з лікарями відділення та представниками ЦРЛ.
   Під час дискусії виступив депутат Буської районної ради "свободівець" Андрій Ємець, який заявив що позиція ВО "Свобода" - категорично проти закриття відділення чи переведення його на амбулаторний режим. Після дискусії та аналізу ситуації комісія вирішила рекомендувати не закривати відділення.
   Нажаль, можливості представницьких органів, зокрема місцевих рад, обмежуються з кожним роком, а рішення депутатської комісії носить лише рекомендаційний характер, тому депутати вирішили  шукати інших шляхів щодо вирішення проблеми "оптимізації" яка є своєрідним проявом "покращення життя" правлячої влади.

Депутати-"свободівці" взяли участь у семінарі щодо видобутку сланцевого газу на території Буського району


Депутати, а також голови сільських і міських рад Буського та сусідніх районів Львівщини взяли участь у семінарі, який організувало 8 лютого 2013 року в Буську на Львівщині українське представництво компанії "Шеврон". Зокрема, в зібранні взяли участь депутати місцевих рад від Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

Представники громад поставили чимало запитань до організаторів семінару. Зокрема, виступив із низкою запитань заступник голови Буської районної ради свободівець Богдан Гринишин, якого цікавило, чи не зміниться внаслідок розробки надр хімічний склад та якість питної води в населених пунктах, чи отримають жителі компенсацію, якщо видобування відбуватиметься на їхній землі та інше.

За словами свободівців, місцеві громади з недовірою ставляться до цього проекту, оскільки бояться, що їх залишать наодинці з екологічними проблемами.

Нагадаємо, що вранці 8 лютого 2013 року близько 30 пікетувальників вийшли на вулицю в м. Буську на Львівщині, біля приміщення музичної школи, де мав розпочатися семінар щодо видобування сланцевого газу, який організовує компанія "Шеврон". До дорослих учасників акції протесту приєдналися школярі, які власноруч написали плакати і скандують гасло: "Хочемо чисту воду!"

Пікетувальники, серед яких представники місцевих громад Буського району та сусідніх районів, де планують видобування сланцевого газу, тримають в руках плакати з написами: "Чиста вода - здорова нація", "Гідророзрив - під Межигір'ям", "Надра - власність народу", "Ні - газовому Чорнобилю", "Сім'ї" - прибуток, громаді - екологічні проблеми", "Чиста вода - здорова нація!", "Ставицькому - сланцеву воду!", "Земля належить громаді!" та інші.

Такі семінари вже відбулися в 6 лютого в Миколаєві та 7 лютого в Кам'янці-Бузькій, у них взяли участь сільські голови, депутати місцевих рад, представники громад. Усі ці зібрання супроводжували акції протесту проти видобування сланцевого газу на Львівщині.

У Буську громада й школярі пікетують "Шеврон"


Уранці 8 лютого 2013 року пікетувальники вийшли на вулицю в місті Буськ. Громадяни проводять акцію протесту біля приміщення музичної школи, де має розпочатися семінар щодо видобування сланцевого газу, який організовує компанія "Шеврон". До дорослих учасників акції протесту приєдналися школярі, які власноруч намалювали плакати й скандують гасло: "Хочемо чисту воду!"

Пікетувальники, серед яких – представники місцевих громад Буського району та сусідніх районів, де планують видобування сланцевого газу, тримають у руках плакати з написами: "Чиста вода – здорова нація!", "Гідророзрив – під Межигір'ям!", "Надра – власність народу!", "Ні – газовому Чорнобилю!", "Сім'ї" – прибуток, громаді – екологічні проблеми", "Ставицькому – сланцеву воду!", "Земля належить громаді!" та інші.

Нагадаємо, що 8 лютого в Буську розпочинається семінар на тему видобування сланцевого газу, організований компанією "Шеврон" для місцевих громад. Такі семінари вже відбулися 6 лютого в Миколаєві та 7 лютого в Кам'янці-Бузькій. У семінарах взяли участь сільські голови, депутати місцевих рад, представники громад. Усі ці зібрання супроводжували акції протесту проти видобування сланцевого газу на Львівщині.

У м. Миколаїв представників місцевих громад на семінар з питань видобування сланцевого газу, організований компанією "Шеврон", не пустили. Хоча раніше компанія декларувала, що проведе низку семінарів спеціально для інформування територіальних громад районів, де планується видобування сланцю.

Анкета прихильника ВО "Свобода"


Буська районна організація ВО "Свобода" запрошує до співпраці небайдужих громадян,
жителів Буського району. Запрошуємо прийняти участь у політичному житті свого краю.

Відчуй нескорений дух українського патріота! Приєднуйся!

тел. 097-804-84-61

Вступи у групу Буської районної організації ВО "Свобода" ВКонтакті:
http://vk.com/club478067811


1.скачуємо файл
2. заповнюємо його
3. відсилаємо заповнений на ел.пошту bogdan-grn@ukr.net.

Народний депутат України Ірина Сех провела прийом громадян у Буську




Народний депутат України від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Ірина Сех провела особистий прийом громадян в м. Буськ. У прийомі взяли участь свободівці – депутат Львівської обласної ради Володимир Чехут, заступник голови Буської районної ради Богдан Гринишин, депутати районної і міської рад.

На зустріч з Іриною Сех прийшли близько сотні громадян; прийом, замість чотирьох запланованих, тривав дев'ять годин. Зверталися із гострими питаннями, зокрема щодо транспортних перевезень, освітлення вулиць, отримання інвалідності, аварійного житла, катастрофічного стану доріг та ін.

Зокрема, до народного депутата звернулася ожидівський сільський голова Олександра Шах з проханням допомогти врятувати унікальну дерев'яну церкву в с. Закомар'я. Ірина Сех скерувала відповідного листа до Львівської обласної ради з проханням внести цю пам'ятку сакральної архітектури до програми протипожежного захисту дерев'яних церков, щоби профінансувати ці заходи з обласного бюджету.

Ожидівський сільський голова звернулася зі ще однією проблемою – необхідно облаштувати в селі амбулаторію сімейної медицини. За її словами, зараз у селі є фельдшерсько-акушерський пункт, який розміщено в непристосованому приміщенні. Однак для амбулаторії можна облаштувати вільне нежитлове приміщення, яке пустує. Ірина Сех пообіцяла посприяти з фінансуванням ремонту цієї будівлі, аби ожидівці могли отримувати первинну медичну допомогу в нормальних умовах.

Сільський голова Гумниськ Тетяна Кравець звернулася до народного депутата з проханням допомогти з газифікацією села. Ірина Сех звертатиметься з цією проблемою до уряду та компанії "Нафтогаз України".

Сільський голова Побужан Любов Дацьків розпочала розмову з народним депутатом не зі скарг чи прохань, а зі слів вдячності: завдяки підтримці депутатів Львівської обласної ради сільська громада перемогла в чотирьох конкурсах мікропроектів, отримавши з обласного бюджету на засадах співфінансування кошти на розв'язання проблем громади, зокрема відновлення народного дому, дитячого садочка тощо. Також сільський голова звернулася з проханням ініціювати зміни до законодавства, аби кошти, зароблені на території сільської ради, залишалися в розпорядженні громади.

З приводу необхідності змін до законодавства звернулися також фермери Буського району. Вони повідомили, що новий закон про сівозміну потребує від фермерів додаткових витрат на оформлення паперів, що є абсолютно невиправданим. Ірина Сех пообіцяла звернутися з цього приводу до профільного комітету Верховної Ради. Так само вона клопотатиме про зміни в законодавстві в питанні особистих селянських господарств, згідно з якими вже цього року всі члени родини вважаються власниками особистого селянського господарства, через що вони позбавлені права на отримання допомоги з безробіття. Із цим проханням до Ірини Сех звернулися селяни Буського району.

Місцева влада та жителі Буська стурбовані руйнуванням пам'ятки архітектури – палацу Бадені. Як зазначив заступник голови Буської районної ради Богдан Гринишин, палац перебуває на балансі Міністерства внутрішніх справ, а земля – Міноборони. Як відомо, кілька років тому правоохоронні органи планували розмістити тут пункт тимчасового перебування нелегальних мігрантів, однак громада виступила категорично проти цього і за збереження палацу. Однак відтоді ні одне, ні друге міністерство не переймалися збереженням будівлі. Ірина Сех, яка добре володіє цією проблемою ще відтоді, як була депутатом обласної ради, пообіцяла клопотати про порятунок пам'ятки архітектури на центральному рівні.
Прес-служба Львівської обласної організації ВО "Свобода"

Свободівці вшанували пам'ять Василя Кука у день його 100-річного ювілею


  
   11 січня у селі Красному Буського району відбулися урочистості до 100-річчя від дня народження генерал-хорунжого, головного командира УПА Василя Кука. У заходах взяв участь голова Львівської обласної ради свободівець Петро Колодій, депутати Львівської обласної ради від ВО "Свобода" Галина Чорна та Андрій Холявка, заступник голови Буської районної ради свободівець Богдан Гринишин, активісти Буської та Стрийської районних організацій ВО "Свобода".
   Біля могили Василя Кука відправили панахиду священики різних конфесій. Після свободівці поклали квіти та вінки. Далі учасники зібрання відвідали місцевий краєзнавчий музей, де відкрито експозицію, присвячену легендарному командирові. Зауважимо, що обласна рада виділила на ремонт цього приміщення 100 тисяч гривень.

У Львові відзначили 104-ту річницю від дня народження Степана Бандери

1 січня у Львові біля пам’ятника Степанові Бандері відбулися урочистості з нагоди 104-ої річниці від дня народження голови Проводу ОУН Степана Бандери.
На початку урочистостей голова Львівської обласної ради Петро Колодій, міський голова Львова Андрій Садовий, заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Олег Рудницький, депутати Верховної Ради України, депутати Львівської обласної ради та представники громадських організацій поклали квіти до пам’ятника ідеологові українського націоналістичного руху. Потім відбулася спільна молитва за Степана Бандеру.
Після молитви відбулося громадське віче, на якому виступили депутати Верховної Ради України Ірина Фаріон, Степан Кубів, Олег Панькевич, Юрій Михальчишин, міський голова Андрій Садовий, голова Крайового братства вояків ОУН - УПА Олесь Гуменюк.