неділю, 18 травня 2014 р.

18 травня - День скорботи і пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу

70 років тому (18-20 травня 1944 року) розпочалась депортація кримських татар. 11 травня 1944 року постанова ДКО № 5859 «Про кримських татар» була підписана Сталіним. За цим підписом розпочалася примусова депортація кримців із Криму. Мотивацією цього жахливого акту стало звинувачення всіх осіб цієї національності у колабораціонізмі – співпраці з німецькими фашистами під час окупації півострова. Однак у тогочасній пресі ця акція отримала велемовну назву – «очищення Криму від антирадянських елементів». У результаті жахливих умов перевезення та переселення загинуло близько 46% кримськотатарського народу. Близько п’яти тисяч кримських татар було направлено у розпорядження «Московвугілля» для роботи на шахтах і торф’яних розробках. Близько 70% переселенців направлялися на спеціальні поселення в Узбецьку РСР, інші — у Марійську АРСР, Горьковську, Свердловську, Костромську області РСФСР. З урахуванням колишніх військовослужбовців загальне число депортованих кримських татар перевищило 200 тисяч осіб. Лише у 1989 році Верховна Рада СРСР відмінила обмеження у правовому положенні депортованих з Криму народів.
(Матеріал офіційного веб-сайту Буської райдержадміністрації http://busk-rda.gov.ua/)

На Львівщині у закладах оздоровлення та відпочинку дітей будуть проходити патріотичні виховання

Про це повідомив заступник голови Львівської ОДА Володимир Харчук під час розширеного засідання оперативного штабу з координації проведення оздоровчої кампанії 2014 року.
Нарада відбулась за участю представників оздоровчих закладів, які включено в обласну мережу, а також служб та відомств, які дотичні до організації оздоровлення дітей та перевірки готовності закладів до початку роботи.
Під час наради обговорили стан підготовки закладів до початку оздоровчого сезону, організацію дозвілля дітей в таборах, а також рекомендації щодо засад патріотичного виховання дітей під час відпочинку.
Володимир Харчук нагадав учасникам наради, що за 10 днів до початку функціонування закладів мають бути погоджені всі акти перевірки закладів щодо дотримання санітарних норм, безпечності експлуатації будівель, спортивних споруд, атракційної техніки та пожежної безпеки. Тому начальникам та директорам закладів оздоровлення необхідно написати відповідні заяви в санепідслужбу та держгірпромнагляд щодо проведення в них таких перевірок. Без погодження облдержадміністрації заклади не зможуть розпочати оздоровчий сезон.
Окрім того, заступник голови ОДА доручив департаменту освіти та науки, департаменту соціального захисту населення та управлінню молоді та спорту облдержадміністрації спільно розробити план заходів щодо патріотичного виховання в закладах оздоровлення та відпочинку дітей.
(Матеріал офіційного веб-сайту Буської райдержадміністрації http://busk-rda.gov.ua/)

На Львівщині розпочалася реалізація обласної програми навчання дітей з багатодітних родин навикам плавання

На виконання обласної програми з покращення соціального захисту багатодітних сімей, які проживають на території Львівської області на (розділ навчання дітей з багатодітних сімей плаванню) на 2008-2015 роки, в травні ц.р. розпочалися заходи на її виконання у 2014 році.
Зокрема першим приймає на навчання дітей з багатодітних сімей плавальний басейн Львівської обласної організації ФСТ „Динамо” (м. Львів, вул. Вітовського, 53), де заплановано охопити заняттями плаванням понад 400 дітей.
Загалом, окрім львівського басейну «Динамо», до реалізації цієї програми залучено плавальні басейни в Буському, Миколаївському, Сокальському, Стрийському, Яворівському районах та у містах Дрогобич, Червоноград. Загалом упродовж 2014 року планується охопити навчанням навикам плавання майже 1,5 тисячі дітей з багатодітних родин Львівщини.
Довідково.
Щорічно на виконання обласної програми з покращення соціального захисту багатодітних сімей, які проживають на території Львівської області (програма затверджена 19 лютого 2008 року рішенням №471 Львівської обласної ради) відбуваються заходи з навчання дітей з багатодітних сімей навикам плавання.
У 2014 році в бюджеті управління з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації на виконання цього розділу обласної програми виділено 300 тис. грн.

ДО УВАГИ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ, ЯКІ МОБІЛІЗОВАНІ ДО ЛАВ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ


На сайті Міністерства оборони України військовослужбовці за призовом, які мобілізовані та мають зобов'язання фінансового плану перед банками, мають можливість завантажити Типовий зразок звернення до банківської установи з клопотанням щодо не застосування штрафних санкцій за кредитними зобов’язаннями.

Зразок листа до банку (надання кредитних канікул, зменшення % ставки) можна завантажити, скопіювавши в браузер адресу http://www.mil.gov.ua/files/example_bank.pdf
(Матеріал офіційного веб-сайту Буської райдержадміністрації http://busk-rda.gov.ua/)

Ірина Сех: «Одне із моїх завдань – це проведення на Львівщині чесних і прозорих виборів Президента»

Зараз на Львівщині терміново треба вирішувати питання забезпечення помешканням та роботою переселенців із інших областей України, адже розпочалась друга хвиля переселення – їдуть люди вже не тільки з Криму, а й з Донецька та Луганська. Також маємо формувати Третій загін територіальної оборони, щоб захищати область від диверсантів. Про це сьогодні на зустрічі із журналістами сказала голова Львівської обласної державної адміністрації Ірина Сех.
Керівник Львівщини запевнила організаторів пікету під обласною адміністрацією, що готова і до діалогу, і до конструктивної критики, а водночас усі їхні закиди вона назвала невмотивованими та необґрунтованими.
«Зараз ми перебуваємо в умовах воєнного часу, ми бачимо, що сьогодні сепаратисти можуть бути не тільки на сході, а й на заході України. Щодо складання депутатського мандату, то зараз зробити це – просто злочин, тому що мій голос у Верховній Раді вже не один раз був 226-им чи 227-им», – сказала голова Львівської ОДА.
Також Ірина Сех зазначила, що, прийшовши на посаду голови Львівської обласної державної адміністрації, вона отримала від центральної влади ряд важливих завдань. Одне із цих завдань – це проведення чесних та прозорих виборів Президента України.
«Після обрання Президента зразу все врегулюється», – підсумувала керівник Львівщини.

Голова Буської РДА Богдан Гринишин привітав медичних сестер Буської ЦРЛ з профейсійним святом

 Голова райдержадміністрації Богдан Гринишин спільно з керівництвом Буської районної та міської рад побували у центральній районній лікарні, де зустрілися з колективом медичних працівників закладу, привітали медичний персонал з Всесвітнім днем медичних сестер, подякували за чуйність, врятовані життя, повернуте здоров’я мешканцям Бущини!
 Особливі вітання цього дня були адресовані медичній сестрі Марії Матвіїв, яка без бронежилета витягала поранених з-під куль снайперів на Інститутській в Києві у період найбільшого протистояння в лютому цього року. 
Голова районної організації ветеранів України Віктор Луженцов вручив героїні сувенірну пам’ятну медаль «Чарівна сила України», квіти та подарункове видання книжки «Буська земля».
 Надалі для усіх присутніх було підготовлено невелику концертну програму за участю вокальних виконавців. Музичним дарунком усіх присутніх медсестер вітали С.Панькевич, У.Петришин та Я.Килимник.

Привітання голови райдержадміністрації Богдана Гринишина з Днем Матері

Дорогі жінки Бущини, любі наші матері!
Прийміть мої щирі вітання з прекрасним весняним святом – Днем Матері!
Материнство – вічне джерело буття людського, основа сім’ї, роду і народу. Саме уроки матері є головним дороговказом на життєвому шляху, а її любов – найнадійнішим оберегом. Нелегка і дуже відповідальна праця – виростити своїх дітей здоровими фізично і морально, добрими й сильними у житті, гідними громадянами своєї Вітчизни.
Доземний уклін Вам, дорогі наші матері, за Ваше велике серце, за ніжність і ласку, за безмежне терпіння і щоденну копітку працю. Саме завдяки Вам зберігаються і примножуються родинні звичаї, формується атмосфера високої духовності та моральності, патріотизму та щирої любові до рідного краю.
Від усієї душі бажаю нашим дорогим матерям здоров’я, родинного затишку, добробуту і впевненості у прийдешньому дні. Господнього благословення Вам і Вашим родинам!