пʼятницю, 22 лютого 2013 р.

Місцеві громади не впевнені у безпечності видобування сланцевого газу

   У Львівській обласній раді відбулася прес-конференція за участі голів районних рад Львівщини, на території яких планується видобування сланцевого газу в межах так званої Олеської площі. Учасники прес-конференції висловили думку місцевих громад стосовно намірів влади та іноземних інвесторів видобувати сланцевий газ на їхніх територіях.
Як зазначив голова Жовківської районної ради Тадей Швай, питання видобування сланцевого газу обговорювалося на засіданні Асоціації місцевих рад Жовківщини, на яке запросили екологів і юристів. "На території Жовкви розташовано понад сто свердловин з артезіанською водою, яка подається для населення міста Львова та всього Жовківського районну, - розповів Тадей Швай. - На засіданні ми обговорювали, які можуть бути ризики внаслідок видобування сланцевого газу, а також про економічні вигоди для громади. У результаті члени асоціації, а це - голови всіх місцевих рад Жовківщини, вирішили не давати дозволу на видобування сланцевого газу на своїй території".
   Заступник голови Буської районної ради Богдан Гринишин розповів, що в Буську та в кількох інших райцентрах відбулися так звані семінари, які організувала компанія "Шеврон". "Коли ми зверталися до представників компанії з питанням, що буде з земельними наділами, які планують забирати для розробки родовищ, то нам не дали відповіді, сказали лише, що наше законодавство не пристосоване до того, щоб частину видобутої продукції віддавати громаді. За законом вона належатиме державі. Але в селян є паї, які вилучатимуть для так званих "суспільних потреб", і не відомо, що буде далі, чи людям компенсують цю втрату, чи нададуть інші землі? На даний момент є багато питань, на які чіткої відповіді не дає ніхто. Громада Буського району однозначно не дасть дозволу на видобуток сланцевого газу".
Голова Золочівської районної ради Володимир Недзельський зазначив, що абсолютно солідарний зі своїми колегами, які змалювали картину, яка хвилює громади. "Золочівський район ставить ті самі питання, що й інші райони Львівської області. Адже саме в Золочівському районі бере свій початок Карпатський хребет, так звані Вороняцькі гори. Саме в Золочівському районні є Європейський вододіл, а також в нас на території створений національний парк "Північне Поділля", який охоплює три райони, тому питання екології дуже важливе. Ми не знаємо, як видобуток сланцевого газу впливатиме на екологічну ситуацію на нашій території".
За словами голови Миколаївської районної ради Ольги Жили, сланцевий газ планують видобувати й на території Миколаївського району, де б’є джерело з цілющими водами в Раковці, де розташовано регіональний ландшафтний парк "Стільське Горбогір’я". Крім того, на цій території розташовано водозабори, які постачають водою місто Новий Розділ. Голова районної ради розповіла про гіркий досвід Роздільської "Сірки", від якої місцевій громаді залишилися самі проблеми, зокрема екологічні. ”Держава ухилилася від вирішення наших екологічних проблем, пов’язаних із "Сіркою", а чи не так само буде при видобутку сланцевого газу? – каже Ольга Жила. - Жителі Миколаївського району готові обговорювати це питання, але на сьогоднішній день ми не можемо сказати, що так, ми погоджуємося, щоб на нашій території розробляли сланцевий газ. Нам цього не потрібно, територія від цього вигоди не матиме".

Немає коментарів:

Дописати коментар