четвер, 6 листопада 2014 р.

У Буську відбувся районний захід, присвячений 96-й річниці проголошення ЗУНР, президентом якої був наш земляк Євген Петрушевич

В переддень відзначення 96-ї річниці проголошення Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР), 31 жовтня, біля пам’ятника президента ЗУНР, громадсько-політичного діяча, вихідця з м.Буська Євгена Петрушевича відбувся урочистий районний захід, участь у якому взяли представники органів влади, установ та організацій району, громадськість, молодь.
Вже традиційно народне віче біля пам’ятника Петрушевичу розпочалося з Державного Гімну України, який виконав разом з усіма учасниками заходу народний хоровий колектив працівників культури Буського району.
Квіти від вдячних нащадків, честь представляти яких випала пластунам, лягли до підніжжя пам’ятника президента ЗУНР та до могили його батьків – Омеляна та Савини Петрушевичів, яку цьогоріч було віднайдено краєзнавцем Степаном Давидовським на старому кладовищі міста.
Перед учасниками віча від райдержадміністрації виступив перший заступник голови РДА "свободівець" Микола Чучман, який розповів коротку історію боротьби ЗУНР за українську державність, провів аналогію сьогоднішніх подій на сході України з подіями 100 річної давності. "Історично ворогом українців залишається московська орда, яка з часу свого створення намагалася знищити нашу державність, національну ідентичність, захопити нашу землю.
Палкі виступи перемежовувалися патріотичними піснями у виконанні юних вихованців та наставників будинку дитячої та юнацької творчості м.Буська, вокального жіночого колективу з с.Йосипівки, вже згадуваного хорового колективу працівників культури, який на завершення віча виконав Молитву за Україну — урочистий музичний твір, відомий також під назвою "Боже великий, єдиний, нам Україну храни».
У ці вихідні дні, 1-2 листопада, святкування 96-ї річниці проголошення Західноукраїнської Народної Республіки відбуватимуться також у інших населених пунктах району згідно планів органів місцевого самоврядування, а в бібліотеках діятимуть тематичні виставки.

Немає коментарів:

Дописати коментар