середу, 1 жовтня 2014 р.

Свободівці розпочинають процес люстрації у відомствах, які очолюють

1 жовтня 2014 року відбувся спільний брифінг свободівців міністра аграрної політики та продовольства України Ігоря Швайки та міністра екології та природних ресурсів України Андрія Мохника. Під час заходу урядовці повідомили, що у відомствах, які вони очолюють, та в усіх державних структурах де керівниками є націоналісти, розпочинається процес підготовки до здійснення люстрації. Упродовж 10 днів буде складено списки працівників, які повинні пройти процес люстрації, – включно з міністрами.
Під час заходу міністр екології та природних ресурсів України, один із співавторів законопроєкту про люстрацію 2005 року свободівець Андрій Мохник повідомив, що процес люстрації у очолюваних націоналістами відомствах розпочинається відповідно до програми ВО "Свобода" та наказу Голови об'єднання Олега Тягнибока. Окрім того, "Свобода" як сила, що ініціювала люстрацію ще 2005 року, хоче показати приклад того, як слід здійснювати люстрацію.
"Ще 2005 року Олег Тягнибок зареєстрував проєкт закону про здійснення люстрації в Україні. Однак знадобилося 10 років, аби цей процес розпочався. Попри те, що закон про очищення влади відносно м'який, усе ж це – добра можливість розпочати відсторонення від влади негідників. Тому на виконання програмових позицій ВО "Свобода", яке ми представляємо, у відомствах, які очолюють свободівці, розпочинається люстрація.
У всіх структурах, якими керують представники "Свободи": міністерства, облдержадміністрації, райдержадміністрації, – розпочинається робота щодо виявлення потенційних кандидатів на проходження люстрації. У Міністерстві екології та природних ресурсів і в Міністерстві аграрної політики уже видано розпорядження щодо перевірки усіх працівників, включно з міністрами, на відповідність критеріям закону про очищення влади. Якщо люстрацію не пройдуть керівники, яких звільняє і призначає уряд, – ми подамо відповідні подання у Кабінет Міністрів на звільнення, а те, що буде в нашій компетенції, ми зробимо самі.
Вважаємо такий крок важливим та необхідним, бо бачимо нині певне бажання сховати закон у довгу шухляду, а "регіонали" і комуністи уже заявляють про Конституційне подання, яке вони скеровуватимуть у нелюстрований Конституційний суд. Вважаємо, що на виконання суспільного запиту потрібна лише політична воля установ і організацій. Суспільство має побачити, яким чином здійснюється люстрація", – зазначив Андрій Мохник.
Ігор Швайка підтвердив, що люстрація відбуватиметься у всіх структурах, а відповідні розпорядження вже дано.
"Доручення підготувати протягом 10 днів усю інформацію про те, хто підпадає під люстрацію, в компетенції якої особи перебуває ухвалення того чи иншого рішення, дано не лише у міністерстві, а й у Держземагентстві, Державній ветеринарній та Фітосанітарній службі, Державній інспекції сільського господарства, Державному агентстві лісового господарства і Державному агентстві рибного господарства України. Думаю, що з Андрієм Мохником ми зможемо уже за два тижні повідомити про стан виконання закону про люстрацію", – наголосив Ігор Швайка.
Свободівець також розповів, що деякі чиновники використовують виборчу кампанію, аби сховатися від звільнення: "Є декілька винахідливих чиновників, яких за результатами аудиторських перевірок має бути звільнено через невиконання умов трудового контракту і які користуються тим, що на разі відбувається виборча кампанія. Зокрема, йдеться про державний насіннєвий фонд, керівник якого врятувався від звільнення шляхом реєстрації кандидатом у нардепи. Однак, таких негідників усе одно буде звільнено".
Андрій Мохник із цього приводу додав, що подібна ситуація спостерігається і у відомстві, яке очолює він: "Це не новизна: наприклад, у Державній екологічній інспекції три керівники обласних відомств теж подалися у народні депутати, бо у них вже вичерпався ліміт лікарняних і вони не можуть більше продовжити своє перебування на посадах. Власне, тому і реєструються кандидатами у народні депутати, аби уникнути звільнення з посад".
Прес-служба ВО "Свобода"

Немає коментарів:

Дописати коментар