суботу, 6 вересня 2014 р.

З'їзд ВО "Свобода" одностайно ухвалив рішення про участь націоналістичної сили у позачергових виборах до Верховної Ради України

5 вересня 2014 року відбувся ХХІХ З'їзд Всеукраїнського об'єднання "Свобода". За рішенням Політради партії зібрання відбуватиметься у два етапи. Під час першого етапу делегати ухвалили рішення про участь "Свободи" у позачергових виборах до Верховної Ради України, які відбудуться 26 жовтня 2014 року. Відповідне рішення ухвалено одностайно.
З'їзд відкрили виконанням національного славня, а також хвилиною мовчання, якою націоналісти вшанували загиблих під час Революції Гідности та війни на сході України. Серед полеглих Героїв – понад два десятки свободівців. Олег Тягнибок повідомив, що, за попередніми підрахунками, зараз воюють 345 свободівців. Троє членів об'єднання загинуло на фронті, шестеро військових та декілька цивільних свободівців зараз в полоні. Невідомою є доля іще двох націоналістів.
З-поміж делегатів, які прибули на збори, – троє бійців-свободівців: Євген Городничук (Харківщина) із батальйону "Айдар", Тарас Личко (Львівщина) із "вісімдесятки" та Олександр Мартиненко (Київ) з "Донбасу". Націоналістів було нагороджено найвищою партійною відзнакою – золотим свободівським значком.
Лідер "Свободи" Олег Тягнибок у виступі наголосив, що частину з пунктів програми, з якою "Свобода" йшла на попередні вибори, було виконано – як-от повалення режиму Януковича. Деякі перебувають у процесі реалізації, зокрема вже було ухвалено в першому читанні законопроєкт про очищення влади – люстрацію, якої націоналісти вимагають ще з часу проголошення Незалежности України і яка мала би сприяти подоланню наслідків правління режиму Януковича. Але є те, чого українське суспільство досі не отримало. Ба більше, війна, яку розв'язала Росія проти України, ставить перед українцями нові виклики. У зв'язку з цим націоналісти вирішили удосконалити свою передвиборчу програму, аби вона максимально відповідала суспільним викликам.
Окрім того, під час брифінгу лідер "Свободи" повідомив, що рішення щодо партійного списку та висування кандидатів від націоналістичного об'єднання у мажоритарних округах буде ухвалено під час другого етапу З'їзду.
"Свобода" попередньо вже має кандидатів як по списку, так і у всіх 225 округах. Список формується фактично за процедурою пропорційної системи із відкритими списками. Усі обласні організації під час місцевих конференцій провели такий собі внутрішній праймеріз і подали на розгляд З'їзду списки із рейтингами кандидатів. На основі них і буде утворено список ВО "Свобода" на позачергових виборах ВРУ", – повідомив Олег Тягнибок.
Відповідаючи на запитання щодо партнерів, із якими "Свобода" веде перемовини, лідер об'єднання наголосив, що консультацій не відбувається із лівими силами, Партією регіонів та проєктами, утвореними з уламків колишньої партії Януковича.
"Нашими партнерами не можуть бути сповідники лівої ідеології. Також ними не можуть бути ті, що були або є політичними проєктами колишнього режиму Януковича. На цих виборах можуть бути подібні домовленості щодо розподілу округів за принципом 2012 року, коли "Свобода" отримала 36 округів, у 12 з яких здобула перемогу. Можуть бути домовленості як загалом по усій Україні, так і локальні – на певних територіях. Частково домовленості можуть бути не тільки з одним, а й з кількома партнерами. Особливість цих виборів очевидна, тому вона і диктує нам такі формати участи у виборах.
Ми не виключаємо можливости входження до нашого списку представників инших політичних сил, однак лише ідеологічно близьких – націоналістів. Перемовини триватимуть не довго, бо до останнього дня висування кандидатів уже залишилося не так багато часу", – зазначив лідер "Свободи".
Зазначимо, що другий етап З'їзду Всеукраїнського об'єднання "Свобода" відбудеться наступного тижня.
Прес-служба Всеукраїнського об'єднання "Свобода"

Немає коментарів:

Дописати коментар