неділю, 3 серпня 2014 р.

Буська ВО "Свобода" взяла участь у прощі на Білу Гору на честь будителя українського національного відродження Галичини отця Маркіяна Шашкевича


У неділю, 3 серпня 2014 року, патріотичні мешканці Львівщини зібралися вшанувати будителя українського народу, захисника української мови, зачинателя нової української літератури в Галичині, отця Маркіяна Шашкевича. На Білій горі відбулася Архиєрейська літургія за участи Владики УГКЦ Венедикта. Після літургії відслужили панахиду на могилі борців за волю України, вшановували Героїв Української повстанської армії та "Небесної Сотні".
  Велика кількість людей щорічно відвідує це місце, більшість мешканців Золочівського, Буського, Бродівського районів, а також гості з різних куточків України. Зокрема цьогорічне дійство відвідало три народних депутати України від ВО "Свобода" Олег Панькевич, Ірина Фаріон, Галина Чорна. Були представники Львівської обласної "Свободи" - депутат Львівської обласної ради Володимир Чехут та новий голова Львівської обласної організації ВО "Свобода", перший заступник голови Львівської ОДА Йосиф Ситник. Також були присутні: керівник Буської районної організації ВО "Свобода" Голова Буської РДА Богдан Гринишин, депутати-"свободівці" Буської районної, міської рад, районне керівництво ВО "Свобода" Золочівського району. Під час виступів "свободівці" акцентували увагу на важливості збереженої історичної спадчини отця Маркіяна, адже крізь важкі випробування йому вдалося зробити дуже багато для українців, зберегти та відновити основні атрибути державності: українську мову, культуру, літературу, християнську віру, і зараз, коли у ворога знову прокинулися імперські амбіції,  ми повинні його негайно зупинити, адже сучасна агресія лише прикривається безглуздими звинуваченнями, в які здорова людина ніколи не повірить, а за встановлення контролю над вільним народом з метою його подальшого гноблення та колонізації. Зокрема, у своєму виступі голова Буської ВО "Свобода" Богдан Гринишин зазначив - "Так сталося, що Біла гора стає місцем особливо велелюдного паломництва у вирішальні моменти української історії. Так було 100 років тому, коли встановили пам'ятник на цій горі та коли на тлі Першої світової війни піднялася хвиля національно-визвольного руху. Так було 1941 року, після проголошення Акта відновлення Української Держави. Так було в 40–50-ті роки та на початку 90-х років минулого століття... Українці приходили до Шашкевича, аби звірити з ним свої мрії, прагнення, свій чин. На Маркіяновій горі дуже добре відчувається зв'язок з иншими символічними місцями України – з Чернечою горою в Каневі, з Маківкою, Жбирем, козацькими могилами – туди також приходять, аби проаналізувати свої вчинки, надихнутися духом героїчних предків, обрати правильний шлях. Зараз Україна переживає не найкращі часи. Але українці вже не мовчать, вони змінюються самі й прагнуть змінити життя довкола.
 Завершився захід святковим концертом за участи місцевих творчих колективів.

Немає коментарів:

Дописати коментар