суботу, 1 лютого 2014 р.

Чому фракція ВО «Свобода» не підтримала затвердження бюджету Буського району на 2014 рік ?

 Ознайомившись із запропонованим на затвердження районної сесії проектом бюджету Буського району на 2014 рік, фракція депутатів  ВО «Свобода» в районній раді вважає, що суми, виділені Кабінетом  Міністрів  на бюджетний 2014 рік є недостатніми, і повинні бути дофінансовані державою в повному обсязі.
 Проаналізувавши фінансові пропозиції в медичній галузі, ми побачили, що капітальні видатки на цей рік є нульовими, а якщо подивитись на цифри по харчуванні і порівняти не з 2013 роком, а 2012 роком, то ми побачимо, що в 2012 році на одного хворого було виділено 12 гривень на день, а в 2013-2014 році пропонується близько 7 гривень. Зростання немає, а лише спад. Це призведе до того, що керівництво медичної галузі буде змушене звертатись до фельдшерів і сільських голів з проханням заготовити картоплю, моркву, капусту для того, щоб забезпечити їжею хворих які перебувають на стаціонарному лікуванні. Кадровий штат  працівників в медицині наразі такий: потрібно 200 лікарів , а є 120, медсестер 446, а є 286, тому скорочення ліжко-місць є неможливим. В загальному, лише на заробітну плату не вистачає 2 мільйони гривень. Всі ці цифри будуть змушувати керівництво медицини в районі утримувати галузь на межі існування, що призведе до того, що весь тягар лікування хворих буде покладений на професіоналізм лікарів і на фінансову спроможність людей, в яких буде потреба у лікуванні. Багато наших громадян не будуть мати змоги звернутись за медичною допомогою, у звязку із нестачею коштів. В цивілізованих країнах на медичну галузь виділяється 5% ВВП, а в нас лише 2.5%. Минулого 2013 року районна рада отримувала листи держдепартаменту облдержадміністрації із рекомендацією зменшувати фінансування медицини на 1 млн. 237 тис. грн. Чи будемо ми отримувати такі ж негативні рекомендації в 2014 році, залишається питанням. Відносно пільгових категорій громадян, які мають право на безкоштовне придбання ліків, можна тільки поспівчувати лікарям, які будуть виписувати рецепти. Одним хворим будуть пропонувати оплатити половину рецепту, а іншим взагалі не зможуть відшкодувати вартості ліків.
 Галузь освіти залишиться недофінансованою. Влітку, директори шкіл будуть змушені звертатись за допомогою до батьків школярів, щоб зробити хоча б мінімальний ремонт класів. Це породжує великі освітні нерівності. Школа, яка має забезпечену батьківську громаду, має зовсім інші умови для надання якісної освіти, ніж школи де навчаються діти із соціально незахищених родин. Внаслідок цього, діти із сільської місцевості мають нижчі шанси вступити на бюджет у системі вищої освіти. Всі школярі повинні мати однакові стартові умови, але нажаль цього немає. Освіту розглядають як витратну сферу, а її слід визначати як сферу інвестицій у майбутнє, бо доходить до того, що у деяких школах протікають дахи, а вирішити цю проблему без належного фінансування не вдається.
 Галузь культури утримується лише на ентузіазмі керівників народних домів і громадян, які беруть участь в різних мистецьких конкурсах і оглядах, виїзди на них відбуваються за їхні власні кошти. Ремонти приміщень для гурткової роботи в 2013 році проводилися за рахунок батьків, діти яких хочуть займатися творчістю; 2014 року ситуація не зміниться.
 Галузь спорту забезпечена лише заробітною платою. Виїзди на спортивні змагання наших дітей, які вкрай необхідні і дають змогу відчути дух конкуренції і стимулюють до зацікавленості спортом повністю фінансуються  батьками. Про придбання канцтоварів, спортивного інвентарю, медалей, кубків, учасникам змагань доводиться лише мріяти.
 Висновок. Бюджет є антисоціальним. Держава вирішила, що громадяни зможуть виживати за свій рахунок; кошти є лише на спецпідрозділи і зброю  проти власного народу. Фракція ВО «Свобода» в районній раді не підтримала запропонований бюджет на 2014 рік.
 Вся діяльність і офіційна позиція щодо голосування фракцій Буської районної  організації ВО «Свобода» висвітлюється  на офіційному веб-ресурсі: svoboda-busk.blogspot.com

Заступник голови Буської районної ради
Фракція ВО «Свобода»

Гринишин Б.Д.

Немає коментарів:

Дописати коментар