неділю, 21 липня 2013 р.

Буська РО ВО "Свобода" взяла участь у вшануванні пам’яті українських вояків, які загинули у липні 44-го в «Бродівському котлі»

21 липня 2013 року на Львівщині відбулося вшанування пам’яті українських вояків 1-ї Української Дивізії "Галичина", які загинули у боях під Бродами з 13 по 22 липня 1944 року - «Бродівському котлі». 
 Заходи розпочалися з покладання квітів до могили вояків-дивізійників на горі Жбир в селі Ясенові Бродівського району. Потім відбулася поминальна панахида за полеглими, громадське віче та концерт, присвячений борцям за волю України. Також покладання квітів до могили полеглих у «Бродівському котлі» та поминальна панахида відбулася в селі Підгірці Бродівського району. На заході була присутня народний депутат України від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Ірина Сех, яка у своєму виступі наголосила на тім, що битва під Бродами – це велика битва за Львів, за свободу свого краю, за Україну. "Українська дивізія протистояла ворогові, який переважав у кілька разів за кількістю, а також технікою та озброєнням. Наші втрати були величезними, але недаремними – вояки, які вижили в тому пеклі, стали основою Української Повстанської Армії, передали свій досвід та вміння повстанцям. Вони продовжили боротьбу, результатом якої стала українська незалежна держава. Низько схиляємо голови перед у знак пам'яти про них і дякуємо за їхній подвиг", – зазначила Ірина Сех.
  У селі Червоне Золочівського району, на військовому кладовищі вояків дивізії «Галичина», відбулося перепоховання останків військовиків, які загинули під час боїв у «Бродівському Котлі», віднайдених комунальним підприємством Львівської обласної ради «Доля» та громадською організацією «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять». Потім відбулося театралізоване військово-історичне дійство «Бродівський Котел» – реконструкція останнього бою в Бродівському оточенні, який відбувався 22 липня 1944 року між селами Червоне та Ясенівці.

Немає коментарів:

Дописати коментар