суботу, 15 червня 2013 р.

У Львівській обласній раді відбувся круглий стіл на тему: "Проблемні питання щодо розробки сланцевих газів на території Львівської області"

 
 14 червня 2013 року у Львівській обласній раді з ініціятиви Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні відбувся круглий стіл на тему: "Проблемні питання щодо розробки сланцевих газів на території Львівської області". Захід відбувся за участі голови обласної ради свободівця Петра Колодія, Посла США в Україні Джона Френсіса Теффта, регіонального менеджера компанії "Шеврон" Пітера Кларка, голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи свободівки Ірини Сех, депутатів Львівської обласної ради, представників територіяльних громад. Також на заході був присутній заступник голови Буської районної ради "свободівець" Богдан Гринишин.
  Голова Львівської обласної ради Петро Колодій, вітаючи учасників круглого столу, зазначив, що тема видобутку сланцевого газу в Україні є новою та недостатньо вивченою і, за висновками ряду науковців, несе серйозні екологічні ризики. У ній перехрещуються проблеми екологічної безпеки, енергетичної безпеки держави, питання залучення іноземних інвестицій та місцевого самоврядування. За його словами, окремою проблемою є недосконалість законодавчої бази України щодо цього питання. Серйозну стурбованість викликає інформація про ігнорування думки та інтересів місцевих громад під час розробки планів і ухвалення рішень щодо добування сланцевого газу в Україні.

  Петро Колодій зазначив, що Львівська обласна рада, яка представляє інтереси територіяльних громад Львівщини, перш ніж ухвалити будь-яке рішення, має отримати відповіді на багато запитань. Передусім, ці запитання стосуються екологічних ризиків та механізмів і засобів їхнього убезпечення та компенсації. "Львівська обласна рада, щоби не нашкодити майбутнім поколінням, має намір ретельно вивчити це питання", – наголосив очільник обласної ради. Також Петро Колодій повідомив, що напередодні до Львівської обласної ради надійшов текст Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки селища Олеська. Документ складається із 270 сторінок. Цей текст потребує детального вивчення та обговорення з боку депутатського корпусу.

  Далі Посол США в Україні Джон Френсіс Теффт і регіональний менеджер компанії "Шеврон" Пітер Кларк поінформували присутніх про досвід США у розробці сланцевого газу, а також відповіли на запитання депутатів, науковців, представників територіяльних громад, які стосувалися передусім екологічних наслідків, пов'язаних із можливою розробкою ресурсів сланцевого газу у Львівській області.

  Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи свободівка Ірина Сех наголосила на тому, що сьогодні Угоду оприлюднено, що є заслугою як Посольства США в Україні, так і Шеврону, а також висловила свої зауваження до Угоди. На думку депутата Верховної Ради, названа Угода відкриває шлях до нищення української землі під час видобування надр. Зокрема, ціна на видобуті вуглеводні встановлюється компанією "Шеврон" і в більшості випадків її не може перевірити Україна. Отож, вартістю можна маніпулювати, на жаль, з поблажливого дозволу держави. Під час визначення частки держави норми прибутку "Шеврона" захищено, а України – ні, зазначила народний депутат. За умовами Угоди невиправдано великі компенсаційні витрати "Шеврону". Уже на сьогодні Україна винна "Шеврону" 3 млн. доларів. До цих витрат віднесено втрати на організацію зустрічей представників інвестора із держчиновниками, які можна проводити навіть за межами України. Фактично відсутні вимоги до якости робіт видобування. Аналогічна ситуація з екологією. Незбалансована відповідальність держави та інвестора один перед одним. Як зазначила Ірина Сех, "Шеврон" відповідає лише за прямі збитки, а Україна відповідає за прямі та непрямі збитки. Немає проєкту рекультивації земель, а також вимог до раціонального використання довкілля. На жаль, в Угоді прописано умови, які спокійно дозволяють інвестору перетворити в болото і пустелю сотні кілометрів України. Не сказано про дозволи, гірничі відводи. "Шеврон" на власний розсуд зможе користуватися дорогами, які ведуть до свердловин, лише сплачує якісь збори і платежі. Невідомо, що буде не лише з ділянкою видобування, а й кілька кілометрів довкола неї. Найбільше, що турбує, і що, на жаль, не врахували, ця угода не пройшла ні економічної, ні екологічної, ні правової експертизи, наголосила народний депутат України Ірина Сех.

Немає коментарів:

Дописати коментар